Autodidakta alkotó

Autodidakta alkotó
2024.01.19.

A Városi Könyvtár Helyi Érték programsorozatának részeként, az esztendő első ilyen eseményén, a képzőművészet területén tevékenykedő, egy kevésbé ismert autodidakta alkotó, Szőllősi Zoltán festményeiből nyílt kiállítás, január 18-án, az intézmény 3. emeleti galériáján.

Szőllősi Zoltán az iparban tevékenykedő mérnökember, akiben gyermekkorától benne élt a művészetek szeretete, versek írt majd e kedvtelés jó időre feledésbe merült. Negyvenes évei elején előkerült poétikus énje és haikuk, valamint versek sokaságát vetette papírra. Bognár Ilona tápiószecsői tanitónővel, aki festéssel rajzolással is foglalatoskodott, egy Csángó Fesztivál alkalmával ismerkedett meg és megkérte, egyik írásművéhez készítsen egy képet. Ő volt az, akinek tanácsára megfestette első képét és ennek alkotása közepette rálelt egy kis varázslatra, lelki nyugalomra és azóta is forgatja az ecseteket. A maga autodidakta módján próbálkozott tájfestéssel, virágok, arcok lefestésével, absztrakt ábrázolások megalkotásával, mindezeket mindenféle képzőművészeti hajlam és tudás nélkül. Olajjal fest általában, erős színeket használva képein, absztrakt művei gyakorta több állásúak, elforgathatók, így minden helyzetben mást mutatnak.

A maga szórakoztatására festegetett, de nemrégiben eltávozott barátja Telek Zsolt, nagy kitartással kereste a kiállítás lehetőségét, mert úgy gondolta néhány alkotást érdemes megmutatni a közönségnek. A könyvár galériáján nyílt kiállítás pont ez az alkalom, és éppen ezért a tárlatot, Telek Zsolt emlékére ajánlja föl a képek alkotója.

A Késői ébredés címet viselő művészeti esemény bemutatóján, a köszöntést követően maga az alkotó, Szőllősi Zoltán mutatta be személyét a szépszámmal összegyűlt közönségnek, majd Bognár Ilona mélató mondatai nyitották meg a kiállítást. Egyedi hangvételű zenei aláfestésről, az alkotó hangszereken játszó barátai gondoskodtak, Katona Gábor csellón és Tóth István gitáron.

A kiállított festmények, március 2-áig tekinthetők meg, a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

demeter

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.