Átvették mandátumaikat az új képviselő-testület tagjai

Átvették mandátumaikat az új képviselő-testület tagjai
2023.01.30.

A városháza emeleti disztermében, január 25-én, szerdán délután, vették át mandátumaikat az időközi választáson egyéniben, illetve kompenzációs listán az új képviselő-testületbe került városatyák. A polgármester és a választókerületi képviselők esetében egyértelmű volt a helyzet, ám a kompenzációs listán mandátumot nyert Fidesz-KDNP-s képviselők személye az utolsó pillanatig kétséges volt, ugyanis komoly belharc alakult ki a Fidesz jászberényi szervezetében, miután Pócs János, választókerületi elnök is véleményt nyilvánított.

Az egy pillanatig nem volt kérdéses, hogy a győztes polgármesterjelölt, Budai Lóránt, valamint a választókerületeket megnyerő – Közösen Jászberényért Egyesület színeiben indult jelöltek – felveszik mandátumaikat. Közel sem volt ilyen egyértelmű a helyzet a kompenzációs listáról bekerült személyek esetében.

A kompenzációs listán a Fidesz-KDNP szerzett négy mandátumot az új képviselő-testületbe. A lista első négy helyén dr. Besenyi Orsolya, Tamás Zoltán, Szatmári Anikó és Bohárné Bathó Rozália szerepelt. Az már a választás éjszakáján felmerült, hogy dr. Besenyi Orsolya, aki függetlenéként, a Fidesz-KDNP támogatásával a második helyen végzett a polgármester választáson, nem ül majd be a testületbe, s így helyét a listán ötödik, Bódis Béla veszi át. A helyzetet tovább bonyolította, hogy a Fidesz választókerületi elnöke Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője elmondta, azt szeretné, ha a régi képviselők helyett, a több szavazatot kapott új jelöltjeik közül ülne be négy, a jászberényi képviselő-testületbe. A hírek szerint viszont, ezt a listán elől lévő régi képviselők nem szerették volna. Pócs János a Fidesz jászberényi szervezetének feloszlatását kezdeményezte, s annak okaként a választási eredményt, a választói akaratot jelölte meg.

Ilyen előzmények után érthetően nagy érdeklődés előzte meg a mandátumok átadásának ceremóniáját, ahol azért valamit tisztult a kép.

Dr. Szabó Csaba a helyi választási bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket a városháza dísztermében, majd egy rövid zenés műsor következett, a Palotásy János Zeneiskola növendékének és oktatójának előadásában.

A továbbiakban a választási bizottság elnöke röviden értékelte az időközi választás menetét és eredményeit.

– Amikor a választási bizottságnak ki kellett tűznie az időközi választások időpontját, számunkra az volt a legfontosabb, hogy a sikeres választás után mielőbb felálljon az új testület és megkezdhesse a munkáját. Ezért választottuk a 2023. január 15-i dátumot a voksolás időpontjának – kezdte értékelését dr. Szabó Csaba, aki köszönetet mondott a választásra jogosultak közül azoknak, akik éltek alkotmányos jogukkal.

– Annak köszönhetően, hogy mintegy 60%-os volt a részvétel az időközi választáson, mind a polgármester, mind az egyéni választókerületek győztesei – a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjei – nagy felhatalmazást kaptak. A kompenzációs listáról négyen a Fidesz-KDNP listáról kerültek a testületbe – mondta a választási bizottság elnöke. Mindezek után megköszönte a választási iroda vezetőjének és munkatársainak, valamint a szavazókörökben közreműködőknek a munkáját, továbbá  köszönetet mondott a jelölő szervezeteknek is, mert a kampány, illetve a szavazás során is a törvényi előírások betartásával tették a dolgukat.

Ezt követően dr. Szabó Csaba előbb a régi-új polgármesternek, Budai Lórántnak adta át a mandátumát. Majd a választókerületek győztesei vették át mandátumukat.

 

  1. sz. választókerület: Bethlendy Béla
  2. sz választókerület: Lénárt Gábor
  3. sz. választókerület: Bobák Zsolt
  4. sz. választókerület: dr. Kertész Ottó
  5. sz. választókerület: Balogh Béla
  6. sz. választókerület: Verseginé Utasi Erzsébet
  7. sz. választókerület: Kollár Anita
  8. sz. választókerület: Skultéti József
  9. sz. választókerület: Pető Béla
  10. sz. választókerület: Bozsik Ferenc

A kompenzációs listán mandátumot szerzett négy Fidesz-KDNP-s képviselő közül hárman jelentek meg a mandátumátadón, s vették át mandátumukat: Tamás Zoltán, Szatmári Anikó, Bohárné Bathó Rozália. A listavezető dr. Besenyi Orsolya nem jelent a rendezvényen, így mandátumát sem vette át.

A rendezvény végét követő háttérbeszélgetésünk során kiderült, a Fidesz jászberényi szervezete előző este feloszlott, így a kompenzációs listáról bekerült három képviselő státuszát jelenleg függetlenként lehet meghatározni. Hogy ez így marad, és ki lesz a kompenzációs listáról a negyedik testületbe kerülő személy, remélhetőleg hamarosan kiderül. Bár vannak még kérdőjelek, csak azért is, mert az önkormányzat bizottságainak megválasztása során is kérdéses, hogy ki, kit javasol majd oda külsős tagnak.

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.