Alzheimer Café – a tudatos táplálkozásról
Az idei év utolsó Alzheimer Café rendezvénye november 12-én volt a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézményben. Mint minden alkalommal most is nagy volt az érdeklődés. A Cafén megjelentek a tudatos táplálkozásról hallottak előadást Tóthné Gyulavári Mónika dietetikustól.
Az egészséges táplálkozás segít abban, hogy a testünk hosszú távon jól szolgáljon minket. Fontos az, hogy ne csak akkor foglalkozzunk az egészséges táplálkozással, amikor már lebetegszik a testünk, hanem helyezzük a megelőzésre a hangsúlyt.
Azutóbbi időben, a kutatásoknak köszönhetően a bél – agy kapcsolat ismét a figyelem középpontjába került. A bélrendszer a benne élő mikrobákkal szoros kölcsönhatásban képes befolyásolni érzelmeinket, viselkedésünket, számos döntésünket is, azaz az agyunk, működését, mint ahogy az átélt érzelmeink is közvetlenül hatnak emésztőrendszerünk állapotára és egészségére.
A Cafén számos ötletet, javaslatot kaptak a résztvevők azzal kapcsolatban, hogyan tudják támogatni agyuk működését a megfelelően kiválasztott egészséges ételekkel és így
– javítani tudják közérzetüket,
– enyhítik a szorongásukat,
– gyógyítják emésztőrendszerüket,
– erősítik az immunrendszerüket,
– meg tudják előzni a neurológiai betegségek kialakulását (Parkinson-kór, Alzheimer-
kór).
A programon résztvevők megismerkedhettek a fermentált ételek, probiotikumok fogyasztásának jótékony hatásával és az időszakos böjtölés kedvező hatásával. A program egészséges ételek kóstolásával és kötetlen beszélgetéssel zárult.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2025. évben is Alzheimer Café programjaira! 2025. január 14-én 16 órakor lesz az év első rendezvényünk, ahol az aktív idős korról, a betegségek megelőzéséről tart előadást Nagy-Bana Zsanett memóriakövet.
Bozóki Jánosné, intézményvezető