Alkotási vágy képei

Alkotási vágy képei
2023.09.21.

A Csányi Alapítvány Jászsági Közösségi Házában, az itteni Déryné 6 Galériában, nyitotta meg tehetséges tanítványa, Pongó Róbert Milán alkotásaiból összeállított kiállítást Hájas Réka képzőművész tanár, szeptember 13-án délután.

A nyitott közösségi térként működő Déryné 6 Galéria, a Csányi Alapítvány helyi egységének gondozásában, már számos alkalommal gazdagította programjaival a város kulturális életét.  A nehézsorsú, tehetséges fiatalokat támogató alapítvány munkatársainak magától értetődő volt, hogy egy jászsági gyökerekkel rendelkező alkotót és műveit megmutassanak az érdeklődő közönségnek. Az ifjú talentum családi vérvonalán, a jászkiséri felmenők között, elismert művészember található. Nagyapja Ötvös Nagy Ferenc ötvös-iparművész, kitől akár a kézügyessége, mint ősi tudás, és tehetsége is öröklődhetett.

A kiállítást megnyitó Hájas Réka művésztanár terelgeti művészi útján tanítványát, és a közös munka eredménye az ifjú alkotó, Pongó Róbert Milán egyedi stílusa. Alkotásain sajátosak ecsetvonásai, szívesen használ egy általa kikevert kék színárnyalatot, melyet mentora „Milánkék”-nek nevezett el.

Pongó Róbert Milán kerekesszékbe zárt csodavilága című tárlata képeinek alkotóját kisgyermek kora óta érdekli az alkotóművészét, hamar rátalált arra az eszközrendszerre, amivel képes mások számára is érthető módon kifejezni érzelmeit, megfogalmazni véleményét a világról.

- Órákon keresztül csak a színeseimmel és a rajzpapíron élek - mondta Pongó Róbert Milán, egy 17 éves srác, akit közel egy évtizede kerekesszékhez kötötte genetikai betegsége, de  mindezek ellenére csodálatosan rajzol és fest. Képein, bőségesen használva a színeket, eredeti látásvilágát ábrázolja, ahol bensőséges kapcsolatait jeleníti meg az őt inspiráló témákkal. Mindezt széles technikai repertoárral és sajátosan egyedi kifejezésmóddal teszi. Inspirációit könyvekből, filmekből, videó játékokból, mitológiai témákból meríti. Mostanában az élő modell utáni emberábrázolás érdekli leginkább.

A mozgásában korlátozottá vált ugyan a test, de a benne lakozó lélek nagy igénnyel és erős elhatározással alkot remek műveket, remélhetőleg, az elkövetkező időkben is.

A Déryné 6 Galériában látható a képeket, érdemes megtekinteni, mindezt, szeptember 13. és 29. között tehetik.

 

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.