A legrövidebb éjszaka napján, a kiállító helyeken

A legrövidebb éjszaka napján, a kiállító helyeken
2024.06.26.

Múzeumok Éjszakája országos eseményeit, jellemzően Szent Iván éjjeléhez legközelebbi szombaton tartják, ami ebben az esztendőben június 22-ére esett.

A kezdeményezés nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán térnek be efféle helyiségekbe. Városukban, sok éves hagyomány már, hogy e népszerű rendezvényhez kapcsolódva, a helybeli intézmények összefognak és Múzeumok, Galériák éjjel - nappal Jászberényben elnevezéssel szerveznek programokat, ahogy az történt idén is.

Egy múzeumban járva az ott lévő tárgyak láttán vagy egy galériában a képzőművészeti alkotásokat szemlélve, idő- és térbeli távolságok elillannak és megelevenedik a múlt. Ez olyan élmény, ami kulturális örökségünk értékeit, jellemünket formáló, jelenünket meghatározó kincsekké teszi, melyekkel jól sáfárkodva a jövőnket is bebiztosítjuk.

Múzeumok Galériák éjjel-nappal műsorai, a megszokottak szerint a Szikra Galériában kezdődtet a három igazgató, Szikra István, Szikra Galéria, Farkas Edit, Hamza Múzeum és Gulyás András Zoltán, Jász Múzeum, rövid köszöntőjével. Ezt követően a Szikra Galéria zsúfolásig telt kávézójában, Ecset és Húr címmel a Palotásy János Zeneiskola növendékei és művésztanárai adtak igen színvonalas hangversenyt, melynek tételeit és szereplőit, az intézmény igazgatója dr. Réz Lóránt konferálta fel. A fellépést a népzenei tagozat szereplése zárta, akik muzsikálása nyomán remek hangulat kerekedett.

A galéria emeleti rendezvénytermében, a 100 éve született sokoldalú képzőművész, Litkei József munkásságát mutatták be válogatott alkotásait keresztül, a tárlat összeállítói Bartos Kinga grafikus és Mihalik Judit művésztanár.

Kora délután a Hamza Múzeumban, közösségi festésbe kapcsolódhattak be az erre nyitott arra járok és az Alkossunk Maradándót! felhívás jegyében készítettek együtt festményeket.

Az este, a Jász Múzeum Városházával közös udvarán folytatódott, ahol az igazgatók ismételt köszöntője vezette fel a programokat, amiből az első, a legkissebeknek szóló történet volt, a három kismalacról és a Kelepelő Bábcsoport előadásában láthatta a közönség. A folytatásban a Gulliver Színpad utazó színháza, a Hencegő Hőscincér tanulságos meséjét mutatta be, melyből korosztálytól függetlenül mindenki okulhatott. A produkciók közül a legjobban várt maradt a legvégére, a Bordó Sárkány középkori világzenét játszó együttes koncertje. Sajnos az időjárás bizonytalan volta, az udvari színpadról az épületbe kényszerítette a társaságot és közönségét. A Bordó Sárkány bent is szárnyalt, zenéjük, dalaik táncra perdítően hatottak, a lehetőségekhez alkalmazkodva mozdultak a ritmusra kezek és lábak. Szólt középkori duda és síp, lant gitár, koboz, ír furulya remekbe szabott hangokon, ördögadta varázslattal, és ezt mind visszhangozták, a városháza egykori lóistállójának, az idén éppen 150 esztendeje, Jász Múzeummá lett épület falai.

duka

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.