A Jászkun Redemptio 278. évfordulójára emlékeztünk

A Jászkun Redemptio 278. évfordulójára emlékeztünk
2023.05.11.

Az országgyűlés 2014-ben nemzeti emléknappá nyilvánította május 6-át, amikoris 1745-ben a jászok és a kunok visszaváltották elveszett szabadságukat, kiváltságaikat. Ezen a napon városunkban minden évben megemlékezünk őseink példaértékű tettére. Így történt ez idén is.

A Jászkun Redemptio 278. évfordulójára rendezett városi ünnepség koradélután a Redemptios emlékoszlopnál koszorúzással kezdődött. Itt Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatónője emlékezett az 1745-ben történtekre. Ezt követően a Nagyboldogasszony Főtemplomban ünnepi szentmisét tartottak, melyet Szántó József címzetes apátplébános celebrált, s közreműködőként Mező István református lelkipásztor a Szentírásból olvasott fel és áldást is mondott a jászokra.

A Jász Emlékműnél 16 órakor kezdődött koszorúzási ünnepségen Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője mondott beszédet, aki az akarat diadalának nevezte a jászkunok 278 évvel ezelőtti összefogásának sikerét. Az emlékműnél a jászkun települések vezetői, a hagyományőrzők képviselői helyezték el a tisztelet és az emlékezés koszorúit.

A redemptios ünnepség a Déryné Rendezvényközpontban zárult, ahol Budai Lóránt, városunk polgármestere és Ván Jenő jászkun kapitány köszöntötte az emlékezőket. Itt adták át a Jászkun Kapitányok Tanácsa által 2014-ben alapított Jászkunság Hagyományőrzéséért Díjat, melyet minden évben azok vehetnek át, akik a Jászkunság hagyományőrzésében kiemelkedő tevékenységet folytatnak. Idén Ván Jenőtől Borbás Ferenc emeritus jászkapitány és Pálóczi Horváth András régész vehette át az elismerést.

Az ünnepségen közreműködött Pócz János hagyományőrző, a Jászsági Hagyományőrző Egylet, jászsági táncoló családok, Bukovics János mesemondó, valamint Dian Tibor dudás.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.