A hónap műtárgya

A hónap műtárgya
2023.05.05.

Sokoldalú művészember emlékezete.

Benke László táblakép- és templomfestő, restaurátor, különleges alakja volt a Jászság képzőművészetének. Több, mint hatvan templom számára készített oltárképeket, oldalfalakra és a mennyezetre freskókat, a kiegészítő falfelületekre különböző díszítményeket. A díszítőfestő munkái mellett számtalan táblaképet is festett, melyekre a naturalizmus, a realizmus és az impresszionizmus is hatással voltak. Táblaképein főleg a Jászság tájait, tanyavilágát jelenítette meg és kitűnő portrékat is készített.

Május hónap műtárgyaként, Önarckép ablak előtt című festményét választották bemutatásra, a Szikra Galéria gyűjteményéből, május első szerdáján. A rendezvény, egyben emlékezés volt a festő születésének 120. és halálának 40. évfordulójára.

A családról, az alkotó mindennapjairól, számos festményét bemutatva, a művész fia, ifj. Benke László művésztanár tartott érdekes előadást. Személyes emlékek, történetek sorát elbeszélve, egy sokoldalú művész ember életéről és tevékenységeiről, melyeket testközelből szemlélhetett, átélt és részese lehetett.

Metykó Béla helytörténeti kutató rövid összeállítást készített a korabeli sajtó Benke László munkásságáról készült írásaiból.

Az képzőművészei eseményen barokk zenével, zongora kísérte furulya muzsikával közreműködtek, a Palotásy János Zeneiskola növendékei és oktatója.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.