9. Jászsági Pálinkamustra és Párlatverseny
Immár kilencedik alkalommal rendezte meg a Jászsági Pálinkamustrát és Párlatversenyt, a Jászsági Pálinka Lovagrend Egyesület és a Jász Múzeum, október 2-án, szombaton. Az esemény a lovagrendek látványos felvonulásával kezdődött a város főterén, majd a múzeumban kezdetét vette a mustra.
Bár a pandémia 4. hulláma miatt határainkon kívülről, elsősorban Erdélyből és Szerbiából kevesebb jelentkező érkezett a párlatversenyre, a zsűrinek így is 121 benevezett pálinkát kellett minősítenie. Négy asztalnál folyt a zsűrizés, ami még javában tartott, de Kalla Pál, a Jászsági Pálinka Lovagrend Egyesület nagymestere már elégedetten nyilatkozhatott.
– Még nem értünk a minősítések végére, de már most elmondhatom, hogy nagyon jó párlatokat neveztek be idén a versenyre, s nagyon nehéz dolgunk volt, amikor az egyes kategóriákban döntenünk kellett – mondta a nagymester.
A szavait támasztotta alá, hogy a 121 párlatból 33 lett aranyérmes, 35 kapott ezüst, 33 bronz minősítést és 10 oklevelet ítéltek oda. A négy zsűri 1-től 20 pontig értékelt, s az arany minősítéshez minimum 18 pontot kellett elérni. A 16-17 pontos párlatok kapták az ezüst, a 14-15 pontosok a bronz minősítést, míg a 12-13 pontosak oklevél díjazásban részesültek.
A versenyhez kapcsolódott egy előadás, amelyben Szabó Sándor, a Jászsági Pálinka Lovagrend tagja a kulturált pálinkakóstolás- és fogyasztás fortélyairól szólt. Párlatvezetés is volt a Jász Múzeumban, melynek keretében Hortiné dr. Bathó Edit az intézmény igazgatója vezette végig az érdeklődőket állandó kiállításaikon. Az eredményhirdetés előtt pedig a Jászberényi Kossuth Népdalkör műsora szórakoztatta a rendezvény vendégeit.
A Jászság legkülönlegesebb pálinkája:
Pusztai Lászlóné (Jászjákóhalma) – kökény pálinka
A Jászság legjobb pálinkája:
Nemoda Gergő (Jászárokszállás) – sárga muskotály pálinka
Jászberény legjobb pálinkája:
Cs. Molnár Róbert – málna pálinka
Dunántúli csoport legjobb pálinkája:
Nagy Attila (Gyermely) – erdei kökény pálinka
Délvidéki csoport legjobb pálinkája:
Muth József (Báta) – jázmin szőlő pálinka
Erdélyi csoport legjobb pálinkája:
Kovács Győző (Marossárpatak) – vadmeggy pálinka