150 éves a Hatvan – Szolnok vasútvonal

150 éves a Hatvan – Szolnok vasútvonal
2023.03.13.

A 150 éves Hatvan – Szolnok vasútvonalat ünnepelték március 11-én, szombaton Hatvanban, Jászberényben és Szolnokon. Az ünnepi különvonat 11.53

A 150 éves Hatvan – Szolnok vasútvonalat ünnepelték március 11-én, szombaton Hatvanban, Jászberényben és Szolnokon. Az ünnepi különvonat 11.53 órakor érkezett a jászberényi vasútállomásra, ahol a kellemetlen hideg szél ellenére több százan várták a füstös gőzös által hízott szerelvényt.

Az állomás épületében kézműves foglalkozás várta a gyerekeket, míg a felnőttek az ünnepi eseményre megjelent könyvvel ismerkedhettek meg. Az izgalom egyre fokozódott, ahogy közeledett a különvonat érkezésének időpontja. A nosztalgiavonat a 3-as vágányra érkezett, s utasait integető sokaság várta.

Az ünnepi program keretében elsőkánt Budai Lóránt polgármester, majd Pócs János országgyűlési képviselő és dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök vezérigazgatója.

- Ünnepi köszöntőmben a múltat, a jelent és a jövőt kívánom egybe forrasztani. A krónikákból tudjuk, hogy már az 1850-es években is felmerült ennek a vasútvonalnak a megépítése, ám ahogy ma, úgy akkor sem ment minden könnyen. Sipos Orbán, akkor országgyűlési képviselő 1865-ben karolta fel a vasút megépítésének ügyét. Akkor csak Ceglédig akarták megépíteni a vonalat, de Sipos Orbán vezetésével egy 120 fős delegáció utazott Budapestre, hogy a döntéshozókat jobb belátásra bírja. Ez sikerült is. Azaz az összefogás eredményes volt, s erre kell napjainkban is törekednünk. Ennek eredménye, hogy a vasútállomás környékét sikerült megújítanunk. Remélem, hogy ez a fejlesztés nem áll meg, s az állomás épületének felújítására is sor kerülhet – mondta Budai Lóránt, aki megköszönte, hogy e jeles napon ilyen sokan megjelentek az ünnepségen.

- Meggyőződésből vallom, hogy aki az elmúlt 150 évben a vonatközlekedést választotta, az a biztonságos és gyors közlekedés mellett döntött. Aki vonaton közlekedik, az a települések közötti tájat, annak szépségét úgy csodálhatja meg, amit autóval közlekedve, vagy turistaként soha nem tehet meg. Manapság az évszázad vasútfejlesztésének idejét éljük. Jó volt most látni a gőzmozdonyt, de ma már modern mozdonyok és luxuskocsik közlekednek a települések között. Mindezt kiegészíti az a soha nem látott lehetőség, melyet a diákoknak és a munkába járóknak biztosít a kormány. Tisztelettel és főhajtással tartozunk a MÁV mindenkori dolgozóinak, akik a szó legszorosabb értelmében szolgálatot végeznek értünk, utazókért – mondta Pócs János.

Dr. Pafféri Zoltán a MÁV Volán-csoport 57 ezer munkavállalója nevében köszöntötte az ünnepségen megjelenteket.

- Ez a vasútvonal nemcsak a Jászság első vasútvonala volt, hanem jász pénzen épült vasútvonal is volt. Ezt a vasútvonalat eleink két év alatt éptették fel. Akkoriban 410 munkavállaló dolgozott azon, hogy a vonatok egy gőzgép bevetésével elindulhassanak. A legnagyobb kihívást a két Zagyva híd megépítése jelentette, ami kellett ahhoz, hogy Hatvanból, Jászberény érintésével Szolnokra eljuthassanak az utazók. Ez a vasútvonal mára sem vesztett jelentőségéből. A hetvenes években került villamosításra, s tervben van a további fejlesztése. A vasút 1973-ban az egyetlen modern és versenyképes eszköz volt. Ez igaz ma is, hiszen a vasút az egyetlen fenntartható és gazdaságos közlekedési eszköz. Arra biztatok mindenkit, hogy az egyéni közlekedésről áttérve próbálja ki ezt a kényelmes, biztonságos utazási formát – mondta dr. Pafféri Zoltán, aki a május 1-jén bevezetésre kerülő vármegye-, illetve országos bérletről is szólt, amely a vasúti közlekedés kedvezményes igénybevételét teszi lehetővé.

Az ünnepi köszöntőket követően egy, a 150 éves vasútvonalról megemlékező, emléktáblát avattak fel és koszorúztak meg az állomás épületének falán.

Az ünnepi alkalomra megjelent Vasutak a Jászságban című könyvet – kiadója a Jász Múzeumért Alapítvány – Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója ajánlotta az ünneplők figyelmébe, akik ezt követően a Jász Banda műsorát hallgathatták meg.

Az ünnepi különvonat az ünnepséget követően 12.53 órakor indult tovább Szolnokra.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.