Jászberény Város Honlapja
 Üdvözöljük
Jászberény Város
Honlapján!
.: BEMUTATKOZÁS :.
.: INTRODUCTION :.
.: DIE VORSTELLUNG :.
.: SINPREZENTO :.
.: WPROWADZENIE :.
 
  Önkormányzat Hivatal Intézmények Közérdekű adatok Város Idegenforgalom
 
Akadálymentes oldal
 
  ...Hír részletesen...
 
Oktatás:  Szeptember: tanévkezdés a város iskoláiban

   Ismét eltelt egy nyár, szeptembertől becsengetnek az iskolákba. Az alábbi körképünkben arról olvashatnak, hogy a város alap- és középfokú oktatási intézményeiben hány első osztály indul, milyen jellemzőkkel, ezenkívül az első osztályosok tankönyveinek az árát is megérdeklődtük.
Általános iskolák:

Apponyi Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény: - Szeptembertől három első osztályban kezdődik a tanítás. Kettő a Bajcsy úti tagintézményben, egy pedig a Rákóczi úti intézményben indul. A Bajcsyban a testnevelésre, a néptáncra, illetve a számítástechnikára helyeződik a hangsúly, míg a Rákóczi úti iskolában a képzőművészet a kiemelt terület. Az átlag osztálylétszám 24 fő. Az Apponyi iskolába Jászberényből szinte ugyanannyian jelentkeztek, mint a korábbi években, vidékről azonban kevesebben tanulnak az intézmény falai között, mint a tavalyi évben. Változás, hogy a porteleki tagintézményünk megszűnik, így szeptembertől ott már nem lesz oktatás. Azoknak a porteleki diákoknak, akik az Apponyi iskolát választották, természetesen a helyük biztosított.
Az elsősek tankönyveinek ára 4230 és 5652 forint között van.
Belvárosi Általános Iskola: - Öt első osztály lesz, melyből az egyik a Szent István körúti Eltérő Tantervű Tagozaton, a sajátos nevelést igénylő gyermekek számára indul. A jászfelsőszentgyörgyi iskolában szintén indul egy első osztály, normál tantervű, de nagyobb hangsúlyt fektetnek a felzárkóztató oktatásra. A további három osztály pedig a Bercsényi (2) és a Székely (1) tagintézményekben kap helyet. Az osztályok átlaglétszáma 27 fő. A gyermekek létszámában nem tapasztalható csökkenés.
A Székely Mihály tagintézményben az osztály „bontott”. Ez azt jelenti, hogy a diákok egy része az angol nyelvet tanulja emelt szinten, a másik része pedig az éneket. A Bercsényi úti intézményben a nívócsoportos testnevelésre helyezik a hangsúlyt. Aki a matematika világába szeretne egy kicsit jobban elmélyedni, annak szakkör keretében lehetősége lesz.
Az elsősek tankönyvcsomagja kb. 6000 forintba kerül. Az iskola tantestülete csak az alapfelszerelést kéri a szülőktől, nincsenek különös elvárásaik.
Nagyboldogasszony Két Tannyelvű Katolikus Általános Iskola: - Két első osztály lesz az iskolában. Az egyik osztályban (1/a) 15 fő német két tannyelvű oktatásban részesül, a többi 8 tanuló pedig emelt szintű testnevelésben. A másik évfolyamban (1/b) az angol nyelvet oktatják intenzívebben a gyerekeknek, itt az osztálylétszám 30 fő.
A tankönyvek 8300 forintba kerülnek, amelyben a füzetek és egyéb felszerelések még nincsenek benne, azokkal együtt 15.000, sőt nem ritkán 20.000 forintba is kerülhetnek.
SZIE ABK Gyakorló Általános Iskola: - Hosszú évek óta az idén három első osztállyal indul a szeptemberi tanévkezdés, 20 fős átlaglétszámmal. A matematika és az idegen nyelv a kiemelt terület mind a három osztályban. Hangsúlyt helyeznek ezeken kívül a zenei képzésre és a rajzra is.
Újdonság, hogy 2008. szeptember 1-jétől – a tervek szerint - egy gimnáziumi osztály is indulni fog a gyakoroló iskolában, ahol a matematika és az angol nyelv lenne a két kiemelt tantárgy.
A tankönyvekért az egyik osztályban - az idegen nyelvi könyvek nélkül -: 7314 forintot, míg a másik kettő osztályban 7992 forintot kell fizetni.

Középiskolák:

Klapka György Szakközép- és Szakiskola: - Két szakközépiskolai és öt szakiskolai kilencedik osztállyal kezdődik a 2007/2008-as tanév. A szakközepesek a következő szakmacsoportok közül választhattak érdeklődési körüknek megfelelően: közlekedés, vendéglátás-idegenforgalom, kereskedelem- marketing-üzleti adminisztráció és könnyűipar.
A szakiskolai osztályoknál pedig a következő szakmacsoportokban tanulnak majd a fiatalok: gépészet, építészet, egyéb szolgáltatások, elektrotechnika-elektronika, könnyűipar, faipar, kereskedelem-marketing-üzleti adminisztráció, vendéglátás- idegenforgalom, mezőgazdaság.
Átlagban 35 fősek az osztályok. Az intézménybe jelentkezők száma nem csökkent.
A kilencedik évfolyamosak tankönyveinek az ára a szakiskolában átlagban 15.000 forintba, a szakközépiskolában 23.000 forintba kerül.
Lehel Vezér Gimnázium: - Egy ötödik (nyolcévfolyamos gimnáziumi osztály) és három kilencedik osztállyal indul a tanév. A kilencedik évfolyamokban az alábbi csoportokban lehet továbbtanulni: informatika, humán, reál vagy matematika csoport. Idegen nyelvi előkészítő osztály, ún. nulladik évfolyam is lesz, erre épül a további négy gimnáziumi év.
A Lehel Vezér Gimnáziumban a tanulólétszám növekedése tapasztalható.
A kilencedikesek tankönyveinek ára 20.000 forint fölött vannak.
Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégiumban öt első osztállyal indul a szeptemberi tanévkezdés, két gimnáziumi és három szakközépiskolai évfolyamokban.
Lesz rendvédelmi gimnáziumi- és általános tantervű gimnáziumi osztály. A három szakközepes évfolyamban kettő elektrotechnika-elektronika és egy informatika szakmacsoportban tanulhatnak a diákok. A tankönyvek ára kb. 20.000 forint.
Érettségire épülő képzések is lesznek szeptembertől a középiskolában, ahová jelentkezhetnek a Liskából, de más intézményekből is a fiatalok. A képzések a következőek:
Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakképző Iskola: - Az ősztől újabb három kilencedik osztályban indul majd a tanítás. Ebből egy angol nyelvi előkészítős, ahol heti 14 órában tanulják a fiatalok az említett idegen nyelvet. Akik ebben az osztályban tanulnak a későbbiekben is emelt óraszámban foglalkoznak majd az angollal.
A másik két osztályban az alábbi szakmacsoportokban tanulnak a diákok: közgazdasági, informatikai, kereskedelem-marketing, és itt is kiemelt terület az idegen nyelv. Átlagosan 34 fő az osztályok létszáma. A Terplán Zénó Szakképző Iskolában nem tapasztalható csökkenés a tanulók számában.
A tankönyvek ára a nyelvi előkészítő osztályban 10.000, a szakmacsoportoknál 31.000 és 33.000 forint körül alakulnak.
Érettségire épülő szakképzéseik: pénzügyi-számviteli ügyintéző, rendszerinformatikus, gazdasági informatikus, kereskedelem-marketing technikum. Buschman Éva

forrás: Jászkürt, 2007/35.
...nyomtatható verzió...
...vissza...
rögzítette: pragma, dátum: 2007-09-03


  ...Több hír...
 
Tájékoztató:  Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat 2018. évi eredményei
   dátum: 2017-12-12
Pályázat:  Jászságért Díj
   dátum: 2017-12-01
Meghívó:  KORNISS PÉTER FOTOGRÁFUS TÁRLATVEZETÉSE JÁSZOKNAK.
   dátum: 2017-11-28
Pályázat:  AJÁNLATI FELHÍVÁS!
   dátum: 2017-11-26
Tájékoztató:  ÚJDONSÁGOK A JÁSZOK EGYESÜLETE KÖZÖSSÉGI OLDALÁN
   dátum: 2017-11-16
Pályázat:  AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS.
   dátum: 2017-11-08
Pályázat:  A szabályozási terv szerinti természeti értékek megfelelő színvonalon tartása.
   dátum: 2017-11-02
Meghívó:  SPORTFÓRUM
   dátum: 2017-10-31
Pályázat:  Otthonteremtés építési telek pályázat.
   dátum: 2017-10-19
Felhívás:  AJÁNLATI FELHÍVÁS nyílt közbeszerzési eljárásban.
   dátum: 2017-10-13
Felhívás:  Ajánlattételre felhívott gazdasági szereplők.
   dátum: 2017-10-11
Önkormányzat:  BONTÁSI JEGYZŐKÖNYV.
   dátum: 2017-10-11
Meghívó:  Könyv bemutató.
   dátum: 2017-10-11
Felhívás:  Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat.
   dátum: 2017-10-03
Meghívó:  "Jászok Egyesülete Budapesten" 1921-1946.
   dátum: 2017-09-24
Felhívás:  AJÁNLATI FELHÍVÁS nyílt közbeszerzési eljárásban.
   dátum: 2017-09-22
Felhívás:  Adományozható kitüntetésekkel kapcsolatos javaslat megtétele.
   dátum: 2017-09-15
Meghívó:  A jászsági zsidóság emlékeiből
   dátum: 2017-09-13
Felhívás:  2017. II. félévi adó befizetési határidő.
   dátum: 2017-09-04
Pályázat:  Szakképzési ösztöndíj program.
   dátum: 2017-08-10
.: további hírek :.
  ...Helyi médiák...