Jászberény Város Honlapja
 Üdvözöljük
Jászberény Város
Honlapján!
.: BEMUTATKOZÁS :.
.: INTRODUCTION :.
.: DIE VORSTELLUNG :.
.: SINPREZENTO :.
.: WPROWADZENIE :.
 
  Önkormányzat Hivatal Intézmények Közérdekű adatok Város Idegenforgalom
 
Akadálymentes oldal
 
  ...Hír részletesen...
 
Kultúra:  XVII. Csángó Fesztivál Kisebbségek Folklór Fesztiválja

   Négy nap zenés, táncos forgatag
Egy városban a legtöbben szeretik, ha zajlik az élet. Jászberényben, főként ha a nyári időszakot tekintjük, nincs hiány programokban. Itt van például a Jászberényi Nyár – Vigadalmi Napok rendezvénysorozata, amely számos eseményt kínál az érdeklődőknek. Ezenkívül nem szabad figyelmen kívül hagynunk a Csángó Fesztivál Kisebbségek Folklór Fesztiválját sem, amely az idén már 17. „születésnapjához” érkezett. Az elmúlt hét végén ismét betekintést nyerhettünk különböző népek kultúrájába.
A fesztiválra ezúttal is külföldi és határon túli magyar zenészek, táncosok érkeztek. Örökös „visszatérők” a gyimesi és a moldvai csángók. A külföldiek közül ezúttal a görögök, észak-ciprusiak, bretagne-iak és törökök látogattak el városunkba.
Már július végén érkeztek vendégek, akik a Víz utcában megrendezett XXVI. Nemzetközi Táncház és Zenésztárbor népes csapatát növelték. Azonban az igazi „nyüzsgés” a múlt hét csütörtök esti fesztiválmegnyitó programmal kezdődött. Ekkor a Bercsényi úti sportcsarnokban telt ház előtt koncertezett a szlovákiai magyarokból álló Ghymes együttes, és a Jászság Népi Együttes új produkcióját, a Boldog lelkek táncát is megtekinthették a jelenlévők.
Sajnos az eseményeknek a hétvégi időjárás nem mindig kedvezett. Bár rendszerint napközben „megúsztuk” eső nélkül, az esti műsorszámok némelyikét viszont nem fogadták kegyeikbe az égiek. Így volt ez pénteken a Szabadtéri Színpadon megrendezett gálán is. Nem sokkal a kezdés után cseperegni kezdett az eső. A közönség többsége ennek ellenére kitartott, esernyők nyíltak, és a fejek fölé emelkedtek, ily módon figyelemmel kísérve a hagyományőrző csoportok fellépéseit.
A csángó fesztivál fővédnöke Göncz Kinga külügyminiszter asszony volt, aki a pénteki gálaműsoron ünnepi köszöntőt mondott.
- Ebben a világban, amely mégiscsak a rendszerváltással kezdődött, talán a legfontosabb, hogy azok a kapcsolatok, amelyek alig-alig voltak tarthatóak korábban, megélénkültek. Hogy ez már a tizenhetedik csángó fesztivál, ez azt jelenti, hogy Jászberénynek mindjárt lehetősége volt arra, hogy elkezdje felújítani ezeket a kapcsolatokat. Ezáltal lehetőségünk van arra, hogy megismerkedjünk azzal a kulturális kinccsel, amelyet a csángó magyarok nagyon nehéz történelmük során megőriztek – mondta Göncz Kinga.
Szombaton délután benépesült a főtér. Népzenei programok várták a látogatókat a Déryné Művelődési Központ előtt felállított színpadon. Az időjárás egészen addig kegyes volt a fesztiválhoz, amíg a szokásos esti táncos-zenés felvonulás el nem kezdődött. Attól kezdve, hogy eleredt az eső a nagyszámú közönség csak azt láthatta, hogy a zenészek és a táncosok szinte „végigfutnak” a főtéren. A városháza előtt dr. Gedei József polgármester köszöntötte a jelenlévőket. – Jászberényben az év során vannak nagyszerű programok – kezdte a polgármester. - Ezek közül három esemény emelkedik ki, amely a Jászberényi Nyár központi rendezvényéhez tartozik. Az elmúlt héten rendeztük meg a Jász Expót, ahol Jászberény városa is bemutatkozhatott. A másik rendezvényünk a mézvásár, amelyet ma tartottunk. A csángó fesztivál csütörtökön kezdődött, pénteken magyar-magyar konferenciát rendeztünk. Városunkban volt a fesztivál fővédnöke Göncz Kinga külügyminiszter asszony is. Nem lehet más célunk nekünk magyaroknak, jászoknak, minthogy megtartsuk, erősítsük a magyarságot, a jászságot, gazdasági, kulturális és demográfiai értelemben. Arra kérem önöket, hogy segítsenek ebben – hangsúlyozta dr. Gedei József.
A szombati programok sorában szerepelt a külföldi táncegyüttesek fellépése is a Szabadtéri Színpadon.
A fesztivált vasárnap a Viszontlátása Jászberény! című műsor zárta, amelyet a főtéren rendeztek meg. Felléptek egyebek mellett erdélyiek, kalotaszegiek és mezőségiek, majd az események „fénypontja”, az éjszakai tűzijáték sem maradt el.

Országszerte gond van a fesztiválok támogatottságával
Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője, a fesztivál igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, hogy egyetlen programuk sem maradt el az esős hétvége ellenére. Tavaly volt rá lehetőségük, hogy rossz idő esetén a Bercsényi úti sportcsarnokba helyezzék át a programokat, ám a szűkösebb anyagiak miatt idén nem tudták ezt megoldani.
- Négy nagy programra épült a csángó fesztivál. Csütörtökön este a megnyitó műsorral kezdődött, pénteken és szombaton a Szabadtéri Színpadon rendezett gálákkal folytatódott, majd vasárnap tartottuk a záró rendezvényt. Délutánonként pedig több kisebb produkció részesei lehettek az érdeklődők a főtéren, a Margitszigeten és a Jászság Népi Együttes Víz utcai székházában – mondta Szűcs Gábor, aki a szervezés nehézségeiről is tájékoztatott.
- A csángó fesztivál megvalósítása, lebonyolítása nem könnyű, hiszen a teljes költségvetést előre nem látjuk, mindössze előzetes számításokat végezhetünk. Több pályázatunkat a fesztivál után bírálják el, így nagyon nehéz tervezni. Ezért úgy kell kalkulálnunk, hogy szponzoroktól és egyéb forrásokból teremtsük elő a megfelelő összeget. A fesztivált a város önkormányzata ebben az évben is támogatta, ezenkívül a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. Tavaly nagyobb összeget sikerült pályázaton nyerni, míg az idén kevesebbet. Országos probléma, hogy a fesztiválok állami támogatása jelentősen csökkent.
A nehézségek ellenére büszkék vagyunk arra, hogy vendégül tudtunk látni elég sok táncost és zenészt. Számos program közül lehetett választani. Közkedvelt volt a margitszigeti kirakodóvásár, amely átláthatóbbá vált azáltal, hogy a dodzsem, a céllövölde és a sergők a Lehel Vezér Gimnázium elé kerültek. A szigetet hangulatossá tette, hogy néhány sátornál élőzene szólt.
Kisebb változtatásokkal, finomításokkal igyekszünk a jövőben is hangulatos csángó fesztivált rendezni. Buschman Éva

forrás: Jászkürt, 2007/32.
...nyomtatható verzió...
...vissza...
rögzítette: pragma, dátum: 2007-08-15


  ...Több hír...
 
Tájékoztató:  Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat 2018. évi eredményei
   dátum: 2017-12-12
Pályázat:  Jászságért Díj
   dátum: 2017-12-01
Meghívó:  KORNISS PÉTER FOTOGRÁFUS TÁRLATVEZETÉSE JÁSZOKNAK.
   dátum: 2017-11-28
Pályázat:  AJÁNLATI FELHÍVÁS!
   dátum: 2017-11-26
Tájékoztató:  ÚJDONSÁGOK A JÁSZOK EGYESÜLETE KÖZÖSSÉGI OLDALÁN
   dátum: 2017-11-16
Pályázat:  AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS.
   dátum: 2017-11-08
Pályázat:  A szabályozási terv szerinti természeti értékek megfelelő színvonalon tartása.
   dátum: 2017-11-02
Meghívó:  SPORTFÓRUM
   dátum: 2017-10-31
Pályázat:  Otthonteremtés építési telek pályázat.
   dátum: 2017-10-19
Felhívás:  AJÁNLATI FELHÍVÁS nyílt közbeszerzési eljárásban.
   dátum: 2017-10-13
Felhívás:  Ajánlattételre felhívott gazdasági szereplők.
   dátum: 2017-10-11
Önkormányzat:  BONTÁSI JEGYZŐKÖNYV.
   dátum: 2017-10-11
Meghívó:  Könyv bemutató.
   dátum: 2017-10-11
Felhívás:  Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat.
   dátum: 2017-10-03
Meghívó:  "Jászok Egyesülete Budapesten" 1921-1946.
   dátum: 2017-09-24
Felhívás:  AJÁNLATI FELHÍVÁS nyílt közbeszerzési eljárásban.
   dátum: 2017-09-22
Felhívás:  Adományozható kitüntetésekkel kapcsolatos javaslat megtétele.
   dátum: 2017-09-15
Meghívó:  A jászsági zsidóság emlékeiből
   dátum: 2017-09-13
Felhívás:  2017. II. félévi adó befizetési határidő.
   dátum: 2017-09-04
Pályázat:  Szakképzési ösztöndíj program.
   dátum: 2017-08-10
.: további hírek :.
  ...Helyi médiák...